Përshkrim i Shkurtër
Analiza e Rreziqeve dhe Pikat Kritike të Kontrollit (HACCP) është një standard ndërkombëtar që bazohet në parimet Komisionit FAO/WHO Codex Alimentarius dhe përfshin një grup të plotë parimesh mbi higjienën dhe sigurinë e ushqimit. Është një Sistem parandalues i Menaxhimit të Sigurisë Ushqimore, aplikimi i të cilit është i detyrueshëm për të gjitha bizneset ushqimore, në përputhje me Rregulloret Evropiane (EC) 178/2002 dhe 852/2004 dhe Udhëzimin Kombëtar Nr. 20, datë 25.11.2010 të Ministrit të Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes Së Konsumatorit.
Përshkrimi i Detajuar
Sistemi HACCP është një qasje shkencore dhe sistematike për identifikimin e rreziqeve biologjike, kimike dhe natyrore që mund të shfaqen në faza të ndryshme të procesit të prodhimit të ushqimit dhe synon eliminimin e këtyre rreziqeve ose reduktimin e tyre në nivele të pranueshme nëpërmjet përcaktimit të Pikave Kritike të Kontrollit dhe vendosjen e mekanizmave të kontrollit.
Sistemi HACCP zbatohet në të gjitha fazat e procesit të prodhimit, që nga marrja e lëndëve të para, përgatitja, përpunimi, prodhimi, paketimi, transporti, shpërndarja dhe dërgimi deri në shitjen përfundimtare të ushqimit te konsumatorët.
Sistemi HACCP bazohet në shtatë parimet kryesore të mëposhtme:
Parimi 1. Kryerja e një analize të rreziqeve dhe përcaktimi i masave parandaluese për kontrollin e tyre
Parimi 2. Identifikimi i Pikave Kritike të Kontrollit
Parimi 3. Vendosja e kufijve kritikë
Parimi 4. Vendosja e procedurave për monitorimin e Pikave Kritike të Kontrollit
Parimi 5. Vendosja e veprimeve korrigjuese
Parimi 6. Përcaktimi i procedurave të verifikimit të sistemit HACCP
Parimi 7. Dokumentimi i sistemit dhe mbajtja e shënimeve
Cila është procedura e certifikimit ?
Auditimi i sistemit HACCP mund të kryhet më vete ose në kombinim me standarde të tjera të cilësisë dhe sigurisë së ushqimit, si ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS.
Cila është fusha e aplikimit të standardit ?
Ky certifikim është për të gjitha bizneset në zinxhirin e furnizimit ushqimor, pavarësisht nga madhësia apo kompleksiteti i tyre.
Cilat janë përfitimet e certifikimit ?
Aplikimi dhe certifikimi i sistemit HACCP mund t’i shtojë vlerë një organizate përmes:
Na kontaktoni
Na kontaktoni në numrin +355 4 45 00 523 ose nëpërmjet e-mail në info@tuv.al dhe personeli ynë do të jetë në dispozicionin tuaj për t’ju dhënë informacione të mëtejshme.